Träna inte med bihåleinflammation
Idrottssverige står i princip stilla på grund av den rådande viruspandemin som sprider sig allt fortare, men tänk på att det faktiskt är bra att inte träna om du är förkyld eller har drabbats av en bihåleinflammation – det kan nämligen skada dig på fler sätt än du kanske tror.
En bihåleinflammation är en förkylning som spridit sig till dina bihålor och ger dig en tryckande känsla som vissa liknar vid en molande ihållande huvudvärk, och visst kan inflammationen kännas så. Bra att veta är dock att inflammationen i sig inte är farligt, men viktigt är att vila och ta det lugnt om du väl drabbats av den. Undvik till exempel att träna eftersom detta kan förvärra tillståndet och förlänga sjukdomsperioden. Här är några varningstecken på att du är för sjuk för att träna:
- Yrsel och vimmelkantighet – ett tydligt tecken på att din kropp inte är i toppskick, speciellt om symptomen uppstår vid lättare ansträngning och är du förkyld så är detta lätt något som kan uppstå vid ansträngning.
- Ömhet och får svettningar eller få frossa – du har troligtvis feber som din kropp brottas med och vid fysisk ansträngning får din kropp svårare att slåss mot virus och bakterier.
- Förkylningskänslor – om du redan känner dig förkyld kan immunförsvaret ta stryk om du börjar träna och då blir du extra känslig mot sjukdom och kan rent av få värre symptom än vad du skulle fått om du bara vilat bort förkylningskänslorna.
Något annat som du ska vara uppmärksam på tipsar Veckorevyn om är att om du känner att något inte känns som det ska i kroppen men du inte kan sätta fingret på det så är det också en indikation på att något inte är står rätt till. Och då behöver du vila. Likaså om du plötsligt blir illamående eller rent av kräks, det är också en tydlig varning om att du definitivt inte ska träna.
Sant och falskt om bihåleinflammation
Något som kan vara värt att tänka extra på nu när Folkhälsomyndigheten uppmanar till att skjuta upp både matcher, cuper och olika idrottsevenemang för att minska spridningen av det nya viruset som härjar i världen är att vara extra uppmärksam på att kolla upp fakta. Till exempel ska du inte tro på allt du läser, vissa sprider rena lögner och annat är seglivade myter som bara vägrar försvinna. Och just myter finns det gott om när det kommer till bihåleinflammation. Visste du att en sån inflammation inte alls smittar? Det är något som bara drabbar dig själv och kan inte föras vidare. En annan sak som inte heller stämmer är att bihåleinflammationer skulle vara värre och mer förekommande på vintern, faktisk kan du drabbas när som helst under året. Vad som däremot är en sanning, som bland annat Expressen listar, är att du lättare drabbas av den här sortens inflammationer om du är nässprejsberoende eftersom att medlet i sprejen ger motsatt effekt när den använts längre än de rekommenderade högts 10 dagarna som den bör användas. Likaså är det sant att du kan få sämre andedräkt när du har bihåleinflammation och att vanligaste orsaken till inflammationen är en förkylning – resten ska du inte tro på.