Ta en fotbollsresa till Sundsvall

Sundsvall är ett utmärkt resmål för den fotbollsintresserade. En lagom stor svensk stad med en gedigen fotbollskultur och många olika fotbollsrelaterade evenemang att ta del av. Här kan du läsa mer om Sundsvalls fotbollsvärld.

Sundsvall är lite otippat, med tanke på dess geografiska läge, en stad med en stark fotbollskultur. På det sättet är det ett utmärkt resmål för dig som är intresserad av söka dig till lite mer överraskande resmål i fotbollens tecken. Gå in och läs mer här om Baltic Hotell, ett perfekt hotell att ha som utgångspunkt när du utforskar Sundsvalls fotbollskultur.

Länge Allsvenskans enda norrländska fotbollslag

Fram tills att Österstunds FK lyckades spela sig upp till Allsvenskan var GIF Sundsvall under lång tid den allsvenska klubb som hade sin hemmabas längst norrut i Sverige. Det innebar i sin tur vissa utmaningar, särskilt innan konstgräsets tid. En något längre vintersäsong påverkade träningsmöjligheterna till det sämre, men det har också gett Sundsvall en fotbollskultur full av kampglädje. En stor del av kulturen kretsar såklart kring GIF Sundsvall, en kultur som präglas av spanska influenser och platta hierarkier. Det tidigare allsvenska laget befinner sig dock just nu i en kris. På SVT Nyheter uttrycker de saken såhär i en artikel från 2019:

”Kris ekonomiskt och numera även kris i tabellen. Efter tio omgångar i år ligger fjolårets poplag GIF Sundsvall på kvalplats neråt i allsvenskan.”

Ett drygt år senare spelar GIF Sundsvall i Superettan. Fotbollskulturen i Sundsvall är dock fortsatt stark med årliga arrangemang som GIF Sundsvall Fotbollscup och SundCupen.