OS och dess skandaler

Nu är årets OS i Rio över och vi lämnas både med en hel del bravader och medaljer, men också med en hel radda av nya OS-skandaler – och visst finns det en hel del OS-skandaler från förr att också minnas.

OS i Rio har stängt sina portar men inte utan att ha lämnat oss med en hel del stora och små bravader, såsom att det i år faktiskt var de svenska OS-damerna som bar orsak till det svenska medaljregnet och inte herrarna som väntat var. Men det var heller inte allt som hände under sommaren. Vi fick även ta del av både skandaler, avstängningar och fusk – något som i och för sig inte är ovanligt för OS generellt sett, för genom åren har det varit en hel del på tapeten. Men i år har det faktiskt varit lite mer än det vanliga just när det kommer till skandaler och gissel i Rio-OS 2016, vilket till exempel Svenska Dagbladet listat i en artikel varför det är på detta vis.

Skandalerna som kantat OS i Rio

  • olympiska-ringar-osGrönt vatten och svidande ögon – bassängen för simhoppstornet färgades grönt, vilket man skyllde på kemikalier som läckt in och ändrat dess PH-värde. För att hindra att detta skulle ske i bassängen bredvid hällde man i mängder klor, något som fick simmarna att protestera på grund av svidande ögon och då fick den poolen istället tömmas.
  • Busschauffören körde fel – damernas semifinaler på 50 meter fritt sim fick skjutas upp en timme efter att busschauffören kört mot fel arena och vägrat inse att han kört fel trots protester från simmerskorna, något som dubbat honom till OS sämsta busschaufför.
  • Vandalisering och lögner – simmaren Ryan Lochte vandaliserade i ett alkoholberusat tillstånd en bensinstation och ljög senare om att han skulle ha blivit rånad i en taxi under pistolhot, något som senare avslöjades vara en lögn och Lochte har inför kommande OS stängts av under 10 månader.
  • Sunkigt boende – OS-byn var inte den bästa, efter att Australiens idrottare kommit dit flyttade de ganska så fort igen, vad de möttes av var nämligen gaslukt, läckande rör, avloppsvatten som rann längs väggarna och blottade elledningar.
  • Golf framför djurliv – man struntade i att vilddjur hade sina bon där golfplanen anlades för OS och under tävlingarna dök därför en rad olika förvirrade djur och letade efter sina forna hem, något som också fick djurrättsaktivister att gå i taket.
  • Inga besökare – vissa tävlingar fick genomföras med hel- till halvtomma läktare för ingen hade köpt biljetter, något som fick Usain Bolt att uppmana folk att köpa tillslut.