OS i Rio redo att slå upp portarna

Hur många medaljer tar egentligen Sverige i OS och hur ser toppen av medaljligan ut om man frågar en amerikansk storbank? Vilka fem nya sporter kommer introduceras i sommarspelen i Tokyo om fyra år? Mer om detta nedan.

OS drar i dagarna i gång och många är riktigt förväntansfulla inför dessa sommarspel i Rio, Brasilien. Kostnaden för spelen beräknas landa på hisnande 4,6 miljarder dollar, motsvarande 40 miljarder kronor. Värdnationen genomgår en djup recession och budgeten för spelen har gåtts över mpingisliganed 51 procent, enligt en artikel i Dagens Industri bland annat. Förutom detta ganska tuffa besked ser det ut att bli ett storslaget OS och många är riktigt spända på hur många medaljer som Sverige kommer kunna ta hem.

Den amerikanska storbanken Goldman Sachs har enligt Svenska Dagbladet analyserat makroekonomiska variabler och statistiska samband för att kunna förutspå medaljligan för detta års spel. De tror bland annat att USA kommer att ta hela 106 medaljer och vara ett, ohotad, efter att spelen är färdiga nere i Sydamerika. Men hur många tar egentligen Sverige? Enligt samma bank tar vi inte mer än totalt tio medaljer. Så här ser Goldman Sachs medaljliga ut för övrigt:

  1. USA – 106 medaljer
  2. Kina – 89 medaljer
  3. Storbritannien – 59 medaljer
  4. Ryssland – 58 medaljer
  5. Sydkorea – 28 medaljer

Sverige kommer på plats 39 med sina tio, om prognosen nu visar sig stämma. Men allt kan hända i sport och det är ju också det som är spännande. Nu kan man också betta på olympiska sommarspelen och se om man själv kanske kan förutspå hur det hela slutar.

Fem nya sporter till sommar-OS i Tokyo 2020

Nästa gång det är sommar-OS igen är det på plats i Tokyo 2020, om fyra år alltså. Under dessa spel kommer fem nya sporter att tillkomma till spelen, vilket IOK meddelade nyligen enligt Aftonbladet. Dessa har enhälligt blivit igenomröstade av kommittén och många undrar säkert vilka sporter. Svaret på det är: Basboll/softboll, karate, surfing, sportklättring samt skateboard. Och intressant nog, förvånansvärt också, är baseboll faktiskt en av Japans nationalsporter och har varit stor i landet i över hundra år. I och med detta kommer alltså OS-programmet att reformeras och förnyas, något som inte är alltför vanligt.