Kom i form med rullskidor

Är du en vintersportentusiast som tycker att det är tråkigt att inte kunna åka skidor annat än under vinterhalvåret? Går du omkring och saknar skidorna under sommarmånaderna och drömmer om att få dra på dig pjäxorna igen? Känner du att du tappar formen mellan säsongerna? Då är det dags att göra någonting åt det!

Genom att skaffa ett par bra rullskidor kan du hålla konditionen och musklerna i topp året runt. Det finns många modeller som passar olika typer av åkare, vare sig du är lugnt och smidig eller kraftfull och stenhård. Det är viktigt att skidorna passar just dig och när du väl fått dem är det bara att köra igång.

Viktigt för kropp och själ

Att hålla sig i god form innebär ökad hälsa men också livskvalitet. De positiva konsekvenserna som kommer med regelbunden träning är enorma, och några exempel är:

  • Starkare hjärta
  • Ökad lungkapacitet
  • Bättre immunförsvar
  • Mer energi
  • Färre skador
  • Gladare humör

Att syssla med rullskidor är dessutom roligt för både barn och vuxna! När du svischar förbi genom naturen eller i stan blir du en del av din omgivning och du kan träna själv och med kompisar. Runtom i landet finns det dessutom föreningar för rullskidåkare och varje år organiseras det tävlingar, som till exempel den tre mil långa Kullarullen som går av stapeln i Skåne.

Skaffa bra tillbehör

Förutom själva grundutrustningen som till exempel skidor, stavar och hjälm så finns det också många andra tillbehör som kan passa bra. Medan vissa föredrar att träna i korta cykelbyxor tycker andra om mer heltäckande kläder, och ett bra vätskebälte kan vara en välsignelse i sommarvärmen, gärna med en energidryck för extra prestation.

Det finns också kul teknologi för dig som är ute och rullar, som exempelvis aktivitetsarmband och smarta klockor som håller koll på hur mycket och hur länge du håller igång. Med hjälp av GPS kan du också se exakt var på kartan du åkt, liksom vilka hastigheter du hållit och till vilken puls. För dig som tävlings-tränar är det här värdefull information som kan hjälpa dig att bättra på resultaten. Lägg till en bra träningsapp för extra motivation eller för att få tips om olika träningsvariationer. Många upplever det också som extra motiverande att träna till musik.

Håll en bra allmänform

Förutom rullskidoåkandet så är det även bra att komplettera din träning med andra aktiviteter för jämvikt och att förebygga skador. Genom att styrketräna med fokus på axlar, höfter och core får du extra kraft i ditt åkande och med yoga förbättrar du din smidighet och balans. Du bör också variera din träning på rullskidorna för extra bra resultat, till exempel genom fartlekar, intervallträning och att variera mellan längd, kupering och hastighet. Ju mer du varierar desto nyttigare är det för kroppen, och som en extra bonus blir det roligare att träna. Glöm dock inte att vila emellanåt. Allt för intensiv träning kan leda till uttröttning och skadebenägenhet så det är viktigt att låta kroppen återhämta sig minst en eller två dagar i veckan.