Kärlek och inkludering i hockeyn

Alla hjärtans dag närmar sig och vi gör en kort analys på hur det ser ut med kärleken i Sveriges ishockeyklubbar idag! På temat kärlek har ju bland annat Kiruna IF tagit sig ett ordentligt övertag och är HBTQ-certifierad sen några år tillbaka. Men vad innebär en HBTQ-certifiering? Det är mer än bara kärlek, menar många. På olika håll i landet kämpar hockeyn med en bild man gärna vill förändra: hockeyn ska vara inkluderande och välkomnande för vem som helst.

Det startas idrottsföreningar och hockeyklubbar kontinuerligt i Sverige, och den nya trenden är helt klart att nischa sin klubb på olika sätt. Och det är ju självklart inte förbehållet Kiruna att vara HBTQ-certifierad. Beställ schyssta ishockeymål och rätt utrustning till din klubb, och var med i den här fantastiska rörelsen som hockeyn faktiskt på sätt och vis gått i bräschen för. Det är med de små klubbarna som gräsrotsrörelsen blir riktigt stark. Och med starka rötter kommer starka blommor och nya frön.

HBTQ är mer än bara kärlek

Visst har Kiruna IF hyllats för sin certifiering. Och kanske är det för att hockeyn överlag har varit en ”vit”, ”heterosexuell” och ”manlig” sport som det blir extra kännbart när en klubb tar ett steg framåt. Att HBTQ-certifiera sig blir synonymt med annat än bara kärlek. Det är ett inkluderande och tolerant förhållningssätt. Domaransvarige Joel Hansson har lett en slags normkritisk förändring i hockeyn och samarbetar även med Riksidrottsförbundet, RF. Såhär säger han i en intervju till Aftonbladet:

– Därför har vi arbetat med RF och pratat om hur vi kan skapa en miljö som är inkluderande där alla kan känna sig välkomna att vara med på sina villkor och prestera utifrån sina förutsättningar. Vi har sökt ett sätt att synliggöra ute i ishallarna att när man dömer hockey är det här en viktig del av idrotten. Det är enormt viktigt att vi låter alla vara med och inte låter machokulturen ta över. Det ska aldrig vara okej att kalla någon ”bögjävel” på isen.

Förhoppningsvis sprider sig budskapet som en löpeld. Den svenska idrottsföreningskulturen är en stark och bra grund till det svenska demokratiska projektet, och med fler nischade klubbar tror vi att det kommer se riktigt ljust ut. Vi laddar för guld i kärlek och tolerans!