Idrottslyftet

Pojke på tennisskolaBarn- och ungdomsidrotten är viktig för Sverige. Detta har regeringen insett. Sedan 2007 delar man varje år ut pengar som ska gå till att stärka och utveckla svensk barn- och ungdomsidrott.

Under perioden 2004 till 2007 fick Riksidrottsförbundet (RF) sammanlagt en miljard kronor som gick till satsningar på idrottsverksamhet för barn och ungdomar. Detta projekt fick namnet Handslaget. 1 juli 2007 inleddes uppföljarprojektet, Idrottslyftet, som fortfarande pågår. Föreningar som ingår i ett specialidrottsförbund eller ett distrikt inom Riksidrottsförbundet kan söka pengar från Idrottslyftet för att förverkliga en idé som skulle kunna utveckla verksamheten. Syftet ska vara att få fler unga i åldern 7-25 år att idrotta i en förening, och också att fortsätta med detta även när de blivit äldre.

Några exempel

Föreningarna som har beviljats medel från Idrottslyftet har använt dem till många olika saker. Här är några exempel på föreningar som har beviljats medel för olika projekt:

  • Högbo ridklubb i Sandviken, som fick möjlighet att genomföra en elitsatsning i hoppning, för Ponnyallsvenskans elitserie och Ridsportallsvenskans division 1 för ridhästar. Syftet med satsningen var att få de äldre tonåringarna att stanna kvar i klubben efter att ponnykarriären är över. Mer om satsningen finns att läsa här.
  • Boxningsklubben Visenten i Krylbo fick 48 000 kronor för att låta samtliga sjundeklassare på Åvestadalsskolan på samma ort prova på boxning. Pengarna användes till att köpa träningsmaterial, som handskar och träningsmattor. Sammanlagt delas 2,4 miljoner ut per år till mellan 70 och 80 projekt i Dalarna, skriver Dala-demokraten.
  • Värmdö IF upplevde att många tjejer slutade med innebandy när de kom upp i tonåren. Därför sökte man bidrag från Idrottslyftet för att kunna stärka gemenskapen bland de yngre kvinnliga spelarna. Tidningen Mitt I har träffat Anders Olson, ordförande för innebandysektionen.

    – Tjejerna har fått fylla i en enkät med grundläggande frågor, vad de tycker är roligt med innebandy, varför de vill spela, och så vidare. Efter det gör vi tillsammans en utvecklingsmodell och implementerar den i vårt sätt att arbeta, säger Anders Olson.

Har din förening ett projekt som ni vill förverkliga? Kanske kan ni söka pengar från Idrottslyftet.