Frågor om kost och träning

Vad är sant och vad är falskt när det kommer till frågor om kost och hälsa i träningshänseende?

 

Många som är intresserade av kost, träning och hälsa generellt utbildar sig till PT via till exempel www.intensivept.se. De brukar dessutom har bra koll på vad som är sant och vad som är falskt kring mat och träning, något som man måste kunna om man tränar mycket. Det cirkulerar dock en hel del myter och frågeställningar, vissa mer seglivade än andra, i just detta område. Några av dessa gås igenom här nedan.

 

Behöver du äta direkt efter träning för att tillgodoräkna dig denna och bygga muskler? Det är sant att intagande av protein i direkt anslutning till träning, alltså inom ca 30 minuter, har bättre effekt på tillväxten av muskler och minskar risken för muskelnedbrytning – detta i jämförelse om du intar samma mängd protein senare. Kolhydrater är det även viktigt att fylla på med, direkt efter träning om det är så att du ska träning igen samma dag, kanske inom några timmar.

 

Du behöver inte äta massor av protein som idrottare

 

En annan fråga som många har är om man behöver äta mer proteinrik mat som aktiv idrottare än vad andra behöver. Det är sant att idrottare behöver 50 till 100 procent mer protein än de som inte tränar, men det är emellertid så att de flesta av oss redan får i oss mer protein än vad vi behöver redan i vardagsmaten, även om det skulle vara så att vi har ett fördubblat behov av det. I en artikel i SVT går det att läsa om hur du som aktiv idrottare behöver äta protein i mellanmålen för att få bättre effekt av din träning, då räcker det alltså inte med bara en banan eller ett äpple. Komplettera då med kvarg, mjölk eller yoghurt för att fördela proteinintaget jämnt över dagen.

 

En myt många går runt och lever efter är att koffeinhaltiga drycker som kaffe skulle driva ut mer vätska ur kroppen än vad det ger. Detta är falskt, koffeindryck i form av kaffe, te eller cola tillför faktiskt mer vätska än vad det driver ut och påverkar heller inte vätskebalansen negativt utan bidrar tvärtom till en bra vätskebalans. Koffein kan dessutom göra så att man orkar mer och blir piggare inför ett träningspass.

 

Läs mer om myter här och här.