Din svett går att behandla

Att svettas är en helt naturlig del av den mänskliga biologin och fungerar som ett sätt att reglera kroppens temperatur. Det finns många exempel på när kroppen måste svalka ner sig, till exempel när det är varmt ute, vid hård träning, under konsumtion av extremt stark mat – eller feber. Svettfunktionen är med andra ord en förutsättning för överlevnaden och ingenting att skämmas för!

svettIbland kan svettandet dock bli ett problem då vissa människor drabbas av något som kallas hyperhidros, vilket kommer från grekiskans ”hyper”, över, och ”hidros”, svett. Den som lider av hyperhidros svettas alltså alldeles för mycket, ”översvettas”, och det kan leda till både praktiska problem, som ständigt svettiga kläder och lakan till mentala som skam och ångest. Är du en av de många som drabbats så kan du som tur är behandla din svett på ett enkelt och smärtfritt sätt som gör det möjligt för dig att leva ett helt normalt liv.

Hur behandlas hiperhidros?

Idag finns det mycket effektiva behandlingar mot hyperhidros och den populäraste är med botox-injektioner, du kan exempelvis läsa om det i Aftonbladet. Genom att injicera det drabbade området, till exempel armhålor och händer, med det berömda medlet reduceras svettandet då svettsignalerna blockeras och svettkörtlarna därmed inte går igång.

För den som lever med hiperhidros kommer behandlingen ofta som en skänk från ovan då det möjliggör allt från träning till sociala aktiviteter utan att han eller hon skall känna den ångest som hiperhidros innebär och som också innebär en hel del missförstånd från omgivningen. Det är också en utmärkt behandling för människor som upplever att de störs av sina svettningar, utan att de nödvändigtvis lider av hyperhidros.

Gör behandlingen ont?

Många människor som funderar på att göra en svettbehandling är oroliga för att det göra ont och det är inte ovanligt med oroskänslor inför alla typer av injektioner. Det är dock ingenting att vara rädd för då lokalbedövning kan appliceras i de områden som är känsligare och injektionerna är snabba och smärtfria. Idag har människor som lider av extrema svettningar också rätt att behandlas i utlandet vid behov, vilket Kammarrätten nyligen fastslagit. Ingen skall behöva lida i onödan och alla kan nu bli av med sina svettningar.