Återhämtning genom sömn

Alla som tränar vet hur viktig sömnen är för att nå goda resultat eftersom sömnen är så stor del av återhämtningen. Men om man då sover dåligt och inte kan komma på vad detta beror på så kan det vara en god idé att se över hur rummet är som du sover i – ett mysigt sovrum kan nämligen vara nyckeln till en god nattsömn.

De flesta av oss håller nog med om att sängen är viktigast om man vill sova gott, den ska vara bekväm och varken för hård eller för mjuk. Men vad detta innebär för individen är förstås olika. Vad den ena tycker är för mjukt kan den andra tycka vara för hård eller tvärt om. Men om man då i sitt tycke har den perfekta sängen att sova och ändå sover oroligt och får sömnproblem, vad är det då som är felet? Nya rön visar att det kan ha med hur sovrummet är inrett att göra – ett mysigt sovrum ger bättre sömn än ett som inte är det.

Inred rätt och sätt rätt temperatur

Tänk på att sovrummet är ett rum som ska ägnas till sömn och inget annat. Behöver du verkligen ha laptopen bredvid sängen till exempel? Lämna datorn i köket eller vardagsrummet och låt sovrummet vara en plats för sömn och inte surfing. Samma gäller därför för din mobil. Även om du har den som väckarklocka kan det vara bra att sätta begränsningar för hur sent på kvällen du ska scrolla på sociala medier exempelvis. Glöm heller inte temperaturen i sovrummet, så här skriver tidningen Allas:

”När du sover höjs din kroppstemperatur vilket kan göra att du sover sämre. Ett svalt sovrum hjälper kroppen att behålla sin normala kroppstemperatur och hjälper dig troligtvis också att sova bättre. The National Sleep Foundation föreslår att du sover i ett sovrum som har en temperatur på 15,5-19,5 grader.” se fler tips för hur du kan göra sovrummet mysigare att sova i här.